Left Right

Binek Otomobillerin KDV Durumu

Eki 1, 2013 | admin | Blog | Yorum Yok

Binek otomobillerin KDV konusu mükellefler tarafından sıkça sorulan bir soru. Alım esnasındaki KDV nin indirilip indirilmeyeceği, indirilmeyen KDV nin nasıl giderleştirileceği ve satış durumda KDV oranı gibi sorular oldukça kafaları karıştıran bir durum.

KDV kanununun 30/b maddesi uyarınca, “Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi” indirim konusu yapılamaz. ( Oto kiralama şirketleri , sürücü kursları , taksi işletmeleri vb. hariç )KDV yi indirim konusu yapamayan mükellefler , işin durumuna göre indirilmeyen KDV tutarını gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alabilmektedirler.

Gelelim binek otomobillerin satışı esnasındaki KDV durumuna; Yine KDV kanununun 30/b maddesi uyarınca binek otomobilleri alırken, alış vesikalarında hesaplanan KDV’yi indirim konusu yapan mükellefler (rent-a car-taksi işletmesi- sürücü kursları) satarken satış faturasında %18 KDV hesaplamak zorundadırlar. Ancak bu mükellefler 31.12.2007 tarihinden önce aktiflerine veya envanterlerine kayıt etmiş oldukları binek otomobillerini iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra satmaları halinde 2008/13426 sayılı kararnameye göre satış faturasında %1 KDV hesaplamaları gerekmektedir. Alış vesikalarında hesaplanan KDV’yi indirme hakkı bulunmayan yani sadece gider veya maliyete dâhil eden mükellefler bu araçlarını hangi tarihte satarlarsa satsınlar %1 KDV hesaplayarak fatura düzenlemek zorundadırlar.

Sonuç olarak binek otomobillerin yukarıda belirtilen sektörler harici faaliyet gösteren mükellefler dışında indirim konusu yapılması mümkün değil. Buna müteakip olarak KDV si indirim konusu yapılamayan binek otomobilin satışı da % 1 KDV oranına tabi.

Yoruma Kapalıdır.